Utrecht - herontwikkeling pand

Vredenburg

Het voormalige C&A warenhuis op de hoek van het Vredenburg en de Sint-Jacobsstraat te Utrecht is in opdracht van Redevco getransformeerd. Architect Rijnboutt te Amsterdam. Bouwmanagement is verricht door WIJZIJNbouwmanagers bv. 

Het huidige warenhuis kwam in twee fasen tot stand. Het originele ontwerp is van de hand van architect Van der Laan en dateert uit 1935. In de jaren ’60 werd het gebouw uitgebreid en enkel aan het Vredenburg voorzien van een nieuwe, modernistische gevel. Het zicht op de ongewijzigde gevel aan de Sint-Jabobsstraat verdween door de bouw van een verbindingsbrug tussen de C&A en winkelcentrum LaVie (de Bijenkorf).

Met de sloop van die brug in 2016, ontstond een situatie waarbij het vreemde hybride karakter dat in de jaren ’60 met de ingreep van Kraaijvanger was ontstaan, zichtbaar werd. Nu is het gebouw weer één geworden. Het originele ontwerp van Van der Laan diende daarbij als uitgangspunt.

De gevel aan het Vredenburg is volledig vernieuwd met een transparante dubbelhoog winkelfront en een opmerkelijke luifel. Daarboven over twee lagen een gemetselde gevel met ramen uitgewerkt als pendant van de bestaande gevel aan de St Jakobsstraat, die weer in ere is hersteld. De dakverdieping aan het Vredenburg heeft een nieuwe opbouw gekregen, een kroon. De aansluiting naar het links gelegen buurpand is verbijzonderd, hierachter bevindt zich de zelfstandige ontsluiting van het vergadercentrum dat op de 2e tot en met de 4e verdieping is gelegen.

In dit prachtige gebouw heeft Decathlon haar winkel op 16 oktober 2019 geopend. Het gebouw is volledig gerevitaliseerd en in oude luister hersteld. 

Bron: Website Redevco / Rijnboutt

bouwprocessen gaan niet over het stapelen van stenen
Webdesign: HPU internet services | Privacy- en cookieverklaring | Disclaimer